YZ - Encyclopedie van Suriname
Deze encyclopedie vul ik met thema's die Suriname betreffen. Het gaat om gebouwen, personen, gebeurtenissen en plekken.
Alle foto's: (c) Allard Bijlsma, tenzij bij het beeld anders vermeld.
Zeister Zendingsgenootschap (ZZg)
Het Zeister Zendingsgenootschap (ZZg) is een organisatie die sinds 1793 actief is in zending en diaconaal werk wereldwijd, met een specifieke focus op kansarme, achtergestelde en rechteloze mensen. In Suriname heeft het ZZg een lange geschiedenis van bijdragen aan onderwijs, gezondheidszorg en religieuze zending. Begin van de Zending: Vanaf 1772 begonnen zendelingen uit Zeist naar het binnenland van Suriname te trekken om het christelijke geloof te verspreiden. Hun aanwezigheid had een grote impact op de lokale cultuur en samenleving. Zendingsdorpen: De ZZg heeft verschillende zendingsdorpen opgericht, zoals Karmel, waarin kerken, scholen en ziekenhuizen werden gebouwd. Deze dorpen hebben een blijvende invloed gehad op de gemeenschappen in het binnenland. Onderwijs en Gezondheidszorg: De ZZg heeft bijgedragen aan het opzetten van scholen voor slavenkinderen en Marrons, evenals ziekenhuizen zoals het ziekenhuis op Stoelmanseiland. Invloed op de Marrons: Vanaf 1765 was de ZZg actief onder de Marrons, de afstammelingen van slaven die naar het binnenland waren ontsnapt. Ze hebben bijgedragen aan de verspreiding van het christelijke geloof en het verbeteren van de levensstandaard van deze gemeenschappen.
Zorg en Hoop, Plantage
Plantage Zorg en Hoop is een historische suikerplantage aan de Beneden-Commewijne in Suriname. Oorsprong: De plantage werd in 1747 uitgegeven aan Samuel Paulus Pichot. Hij was ook eigenaar van de koffieplantage Mon Trésor en de plantage Patience. Productie: De plantage besloeg een oppervlakte van 1.000 akkers en er werkten 235 slaven. In 1832 werd de plantage omgezet van een koffie- naar een suikerrietplantage. Technologie: In 1848 werd op de plantage een ventilatiemachine geïnstalleerd om de suiker te zuiveren, wat waarschijnlijk het enige exemplaar in Suriname was. Emancipatie en Contractarbeiders: Na de Emancipatie in 1863 werd de plantage geveild aan H. Wright en A. Pearson. Ze schakelden over op contractarbeiders, eerst Hindoestaanse arbeiders, die in 1884 in opstand kwamen onder leiding van Janey Tetary. Huidige Status: De plantage is tegenwoordig niet meer actief als suikerplantage, maar het gebied herbergt nog steeds herinneringen aan zijn historische betekenis.
Zusters van Paramaribo
De Zusters van Paramaribo heten officiëel: de Congregatie van de Zusters "Dochters van Maria Onbevlekt Ontvangen". Op 11 februari 1932 werd deze eerste 'inlandse' congregatie gesticht. De Zusters woonden enkele jaren in een deel van het klooster van de Zusters aan de Gravenstraat 14. De Kapel van de Zusters is ontworpen door Peter Nagel.
Deze foto: (c) Louis Hilgers.
Deze foto: (c) Louis Hilgers.