Mijn reistips | Op Reis door Suriname
Onderstaande tips zijn bedoeld voor wie echt iets wil beleven van het land. Zoek je alleen zon en rust? Boek dan een hotel met zwembad en trek je daar lekker terug in de kamer met airconditioning. Of ga naar een resort en laat je daar lekker enkele dagen verwennen. Ik ga er hieronder vanuit dat je op pad gaat en het land echt wilt beleven. Ik ben meerdere keren in Suriname geweest en heb weinig stil gezeten.
Mijn tips voor Paramaribo | je bent een paar dagen [b en d] of langer in Suriname [e]
Ik heb zelf een site als deze erg gemist. Mij is opgevallen dat je weinig persoonlijke tips vindt van Suriname-reizigers. Wel allerlei vlogs, maar daar ga je je reis nietr geheel op baseren. Daarom heb ik onderstaande maar eens ingetypt. Ik hoop dat je, als je dit leest, een beetje een idee krijgt van wat er mogelijk is in een paar dagen of bij meerdere dagen. Heb je zelf mooie tips, geef ze [ dan aan me door ].
[a] Algemene tips:
- Kies het juiste moment van de dag. Als je net aankomt, ben je vaak vroeg wakker: ga dan tussen 7 en 9 op pad, als het nog niet zo warm is. Of ga 's avonds op pad, als je je daar veilig bij voelt. Er is niet echt een schemering en het is altijd vroeg donker.
- Ga op pad na een flinke regenbui. De temperatuur is dan al snel 5 graden gezakt. Een paraplu meenemen is geen overbodige luxe: het kan zeer hard regenen, maar in het droge seizoen duurt dat nooit echt lang.
- Wil je iets verder weg, naar bijvoorbeeld het afgebroken huis van Anton de Kom of het monument van de SLM-ramp? Neem dan een taxi, maar doe dat wel via een echt taxibedrijf. Die hebben allemaal een eigen app, waarmee je binnen een paar minuten een taxi hebt. Voorbeeld: Tourtonne Taxi 1690 (vriendelijk en betrouwbaar).
- Lees je goed in: lees minimaal de 'Geschiedenis van Suriname', van Buddingh. Meer [ leestips ]. Koop een mooie reisgids.
- Op YouTube vind je honderden video's over Suriname, bij tientallen onderwerpen. Laat je bijvoorbeeld eens met een drone voeren langs de hoogtepunten. Je zal ze later in het echt direct herkennen. In deze site heb ik er zo'n 100 ontsloten, maar er zijn er veel meer.
- Paramaribo kent overal wel plekken om lekker te relaxen en om lekker een boek te lezen: bankjes bij Fort Zeelandia, diverse plekken langs de Waterkant, de Palmentuin, gebied rond de dierentuin. Er zijn weinig parken in de stad waar je even kunt gaan zitten. Grootste deel van de stad is hectisch.
[b] ToDo in Paramaribo:
Alles in het centrum van Paramaribo is heel goed aan te lopen. Omdat het de meeste dagen wel 32+ graden is, is het wel verstandig rustig te aan te doen met het lopen, niets te overhaasten en vooral veel water mee te nemen.
- Bezoek minimaal (zie kaart): Waterkant (1), Onafhankelijkheidsplein, Palmentuin, overheidsgebouwen (2), wijk Combé (3), Fort Zeelandia, Basiliek (4). Allemaal prima aan te lopen.
- Ben je er op zaterdag? Loop dan zeker even door de Centrale Markt.
- Interesse in modernistische architectuur? Loop eens langs de tientallen prachtige ontwerpen van de architect Peter Nagel.
- Op zoek naar een mooi gouden sieraad? In de Maagdenstraat (zie kaart) heb je tientallen juweliers. In die straat zit ook galerie ReadyTex (hoek Steenbakkerijstraat). Zoek je een mooi boek over Suriname? Dan moet je zijn bij boekhandel Vaco aan de Kersstraat (buiten het centrum).
- Ben je niet bang voor het verkeer? Huur dan eens een fiets bij de Palmentuin en/of laat je door een gids de stad vanaf de fiets bekijken.
- Wil je wat van de stad zien? Laat je dan door een taxi een paar km van je hotel afzetten en loop dat stuk daarna rustig terug. Zorg dat je vooraf een route hebt bedacht met highlights die je wilt zien.
- Zo loop je op zondagochtend vanaf het vogelwedstrijdparkje weer terug naar het centrum, via de Chinese Markt.
- Idem vanaf de dierentuin, via het kamperveenstadion, bloemetjesmarkt (zondag) en Koto Museum
- of vanaf een Mall, langs het SLM-monument en/of het afgebroken Anton de Komhuis. Kom je terug bij je hotel in het centrum, dan is een douche vaak wel nodig ... Je kunt je natuurlijk ook op elke plek door een taxi op laten pikken. Gebruik hiervoor de app van een goed taxibedrijf.
Kaart van het centrum. Alles is hier prima aan te lopen. (1)= Waterkant, (2)= paleis president en Nationale Assemblee, (3)= wijk Combé, (4)= Petrus- en Paulusbasiliek.
[c] Uit eten in Paramaribo Centrum.
In principe kun je overal prima eten en drinken. Het stikt van de fastfoodketens, maar als je echt Surinaams wilt eten, kun je beter één van mijn tips volgen:
- Simpel maar lekker Surinaams eten doe je bij Souposo (ook: vega/ vegetarisch), Zus&Zo (jongeren), Riverside Grill (informeel), of De Gadri bij Fort Zeelandia (mijn favoriet).
- In de avonduren kun je prima eten in één van de vele restaurants in en rond de van Sommelsdijckstraat (heel veel keuze, van sushi tot pannenkoeken).
- Wil je iets sjieker zitten? Ga dan naar De Waag aan de Waterkant, 't Vat (komen bekenden), Raja Ji (Indiaas) of restaurant Baka Foto in Fort Zeelandia zelf.
Kijk vooraf altijd naar de site van het restaurant, want de openingstijden lopen nogal uiteen. - Sjiek uitwaaien en wat drinken? Bezoek dan het rivierterras van hotel Torarica. Loop door het hotel, loop langs het zwembad en de tuin door en zoek een plekje op het terras met uitzicht op de Surinamerivier.
- Lekker rustig lunchen kan bij de meeste restaurants of bij speciale lunchrestaurants zoals Julia's Food in de Heerenstraat (niet te zien vanaf de weg/ let op bordje bij de ingang). Aan de rand van de Palmentuin vind je veel informele tentjes om wat te drinken of wat kleins te eten. Deze eetroute heet Wakapasi (Surinaams voor looppad). Je kunt hier ook 's avonds terecht.
- Wil je eens iets speciaals doen, bijvoorbeeld met ouderen en kinderen erbij, ga dan eens Chinees 'Hot Potten'.
Bij de kruisjes vind je minimaal één en soms meerdere restaurants bij elkaar. Deze heb ik allemaal zelf bezocht.
[d] Korte trips maken:
(1 dag heen en terug): ga minimaal een keer per korjaal de Suriname- en Commewijnerivier op. Kijk voor aanbieders dagtrips [ hier ].
- Er zijn tientallen korjaaltrips te maken, maar een hele mooie is vanaf Leonsberg (Paramaribo Noord) naar Nieuw-Amsterdam en vanaf daar naar de plantages Rust&Werk en/of Frederiksdorp. Je ziet dan dolfijnen, leert iets over de geschiedenis en je bezoekt een plantage, waar je ook lekker wat kunt eten en drinken.
- Interesse in een stuk geschiedenis (plantage/ suikerfabriek/ Javaanse opstand)?
Neem dan een taxi naar de verlaten suikerfabriek Marienburg op Commewijne. Bij de ingang bieden ervaren gidsen zich aan. Zonder gids mis je de helft van het complex, omdat veel is overwoekerd. - Ten noorden van Paramaribo vind je de 'Weg naar Zee'.
Hier vind je een hindoestaans crematorium, maar ook een heel bijzonder tempelcomplex. Vanaf daar kun je , als je naar het oosten gaat, ook dicht bij de mangroves komen en zien hoe hier een strijd plaatsvindt tegen de oprukkende Atlantische Oceaan. Je kunt hier met een taxi naartoe, maar bent dan wel meerdere uren in totaal onderweg. - Wil je een plantage bezoeken én ook een natuurwandeling maken?
Ga dan een dagje naar Plantage Peperpot. - Wil je een plantage bezoeken én heel veel over geschiedenis leren?
Laat je dan varen (lang) naar Plantage Reynsdorp (Bakkie) en laat je rondleiden door het museum. - Wil je een UNESCO-erfgoedlocatie (sinds einde 2023) bezoeken? Ga dan een dagje naar Jodensavanne.
- Wil je altijd al eens de Brokopondodam bezoeken (waarover je leerde op school)?
Daar kun je in een dag naar heen en terug. Let wel op dat in dat gebied er maar een paar resorts open zijn, waar je wat kunt eten en drinken. - Iets verder gaan de dagtrips naar Brownsberg en Brownsweg/ Ston Eiland. Ook die liggen aan het Brokopondomeer. Ook hier kun je al een beetje kennismaken met het tropische regenwoud. Bij deze trips zit je wel lang in een auto of een busje.
- Kom je in Nederland uit Groningen?
Zwerf dan eens een dagje door het prachtige Saramacca met een taxichauffeur die je een dag inhuurt en bezoek daarbij het stadje Groningen. Hier wonen nog echte afstammelingen van Nederlandse Groningers. - Heb je een Europees paspoort?
Dan is het leuk bij Albina per korjaal over te steken naar Saint-Laurent-du-Maroni (Frans). Je kunt onderweg Moengo bezoeken en in Frans-Guyana het Franse strafkamp (Papillon) bezoeken. Op de terugweg kun je heerlijk eten in Tamanredjo. Let op: je bent bij deze trip de hele dag onderweg.
Uitleg bij de labels: (1) richting Saramacca, Coronie en Nickerie. (2) richting Moengo en Albina. (3) richting Brokopondo, Jodensavanne, Brownsweg en -berg en Atjoni en Jaw Jaw. (4) Aanlegsteiger Leonsberg, voor vertrek boten voor dolfijnen kijken, Nieuw Amsterdam en plantages als Rust en Werk en Frederiksdorp (en nog meer).
[e] Een meerdaagse trip maken of meerdere trips vanuit Paramaribo:
Mijn tips voor cultuur- of natuurliefhebbers: je bent minimaal een week op reis door Suriname en wilt echt iets van het land zien.
Kijk voor aanbieders van meerdaagse trips [ hier ].
- Wil je alles vanuit Paramaribo doen en elke avond daar terugkeren?
Kies dan meerdere korte trips (zie hierboven) en wissel de langere dagtrips af met een lekker (rustig) dagje Paramaribo. Bezoek op zaterdag dan eens de Centrale Markt of op zondag de bloemenmarkt of Chinese markt. - Wil je een paar dagen naar een resort?
Dan zijn er tientallen plekken te kiezen, die vaak vlak bij Paramaribo te vinden zijn. Denk aan Frederiksdorp (plantage), Peperpot (plantage), Marina Resort (Surinamerivier), Overbridge River Resort (Surinamerivier), Sutopia Holiday Resort (Surinamerivier), Jodensavanne Resort, Bakkie (plantage) en tientallen meer. Alle reisbureaus bieden dergelijke meerdaagse mogelijkheden aan. Kijk op de kaart waar ze liggen, hoe lang je wilt reizen en welke voorzieningen je wilt. De meeste resorts bieden ook zelf weer dagtrips aan. Kijk daarvoor op hun website. - Wil je vooral vogels spotten en op het water zijn?
Ga dan of een paar dagen naar Bigi Pan in Nickerie (westen). Voor de reis moet je minimaal 5 uur rekenen. - Wil je echt van de natuur (flora en fauna) genieten, maar niet meerdere dagen ervoor op reis?
Boek dan een tocht door Brownsberg. Je krijgt daar ook een mooi uitzicht over het Brokopondomeer. - Wil je eens het Brokopondomeer op met een kano en varen tussen de afgestorven bomen of lekker relaxen aan het water?
Dat kan bij Ston Eiland (vlakbij Brownsberg) of op Tonka of Bongo Eiland. In principe kun je Ston Eiland in één dag doen vanaf en naar Paramaribo. - Wil je meerdere dagen kennismaken met het oerwoud van de binnenlanden (zuiden)?
Laat je dan per auto of bus vervoeren naar Atjoni en vanaf daar per korjaal naar één van de vele resorts langs de Surinamerivier brengen. Voor de reis moet je al minimaal een dag rekenen. Deze trips kun je geheel verzorgd boeken.
Drie van mijn (ik ben geograaf/historicus) Paramaribo-hoogtepunten: Fort Zeelandia, Nagel-architectuur en dolfijnen spotten.
Drie van mijn (ik ben geograaf/historicus) Surinaamse hoogtepunten: Marienburg, Frans-Guyana en de Brokopondodam.