Marienburg | suikerfabriek 1882-1986
De suikerfabriek in Marienburg, Suriname, heeft een rijke geschiedenis die begint in de 19e eeuw.
Hier is een overzicht van de bouw, ontwikkeling en het einde van de fabriek:
Bouw en Ontwikkeling:
-
Oorsprong: De suikerfabriek werd in 1882 gebouwd door de Nederlandsche Handel-Maatschappij (NHM) op de plek van een eerder verlaten suikerplantage. De NHM had de bedoeling om een centrale suikerfabriek te vestigen die het suikerriet van de omliggende plantages zou verwerken.
-
Spoorwegaanleg: Voor de aanvoer van suikerriet werd een twaalf kilometer lange spoorweg aangelegd, de eerste spoorverbinding in Suriname. Deze verbond de plantages Voorburg, Zoelen, A La Bonne Heure, Visserszorg en Alkmaar met de centrale fabriek te Marienburg.
-
Productie: De fabriek produceerde naast rietsuiker ook rum en vanaf 1957 kristalsuiker dankzij een raffinaderij. In 1920 produceerde de fabriek ongeveer 6000 ton rietsuiker.
-
Arbeiders: Na de afschaffing van de slavernij in 1863 werden Hindostanen en later Javanen als contractarbeiders gecontracteerd om te werken op de fabriek.
Sluiting:
-
Datum: De suikerfabriek werd in 1986 gesloten.
-
Redenen: De fabriek had te kampen met verschillende economische en operationele uitdagingen, waaronder de fluctuerende prijzen van suiker en de hoge kosten van bedrijfsvoering. Daarnaast was er een afname van de vraag naar suikerriet en suikerproducten.
-
Impact: De sluiting had een grote impact op de lokale gemeenschap, aangezien veel arbeiders hun baan verloren en in armoede leefden
-
Huidige staat: Het fabrieksterrein en de fabriekshallen zijn nu een trekpleister voor toeristen, ondanks de vervallen staat van het geheel. Enkele van de voormalige arbeiders geven rondleidingen aan toeristen en leven voornamelijk van de giften van de toeristen. Zie ook [ hier ].
De geschiedenis van de suikerfabriek in Marienburg is een belangrijk onderdeel van de koloniale en industriële geschiedenis van Suriname.
De suikerfabriek in 1890. Bron: https://www.suriname-heritage-guide.com/
De fabriek in 1918.
De fabriek in 1987.
De fabriek in 2004
De fabriek in 2010
Deze plek in 2010
Zelfde plek in 2024. Foto: (c) Allard Bijlsma.
Opname uit 2006 met Cynthia McLeod.