11. Elisabeth Samsonhuis | Must see in Suriname


Het Elisabeth Samsonhuis is een historisch pand gelegen aan de Wagenwegstraat in Paramaribo, Suriname. Het huis staat op de hoek van de Wagenwegstraat, Malebatrumstraat en Heerenstraat. Het huis werd gebouwd rond 1742 door Elisabeth Samson, een van de eerste zwarte miljonair in de Amerika's.

Hier zijn enkele kenmerken van het huis:

  • Historische Betekenis: Elisabeth Samson was een vrije zwarte vrouw die twee koffieplantages bezat en een rijke ondernemer was. Haar huis is een symbool van haar succes en ondernemingszin.

    • Elisabeth Samson (1715-1771) was een succesvolle zakenvrouw en plantagehoudster in Suriname tijdens de Nederlandse kolonisatie. Ze werd geboren als het jongste kind van Nanoe, een voormalige slavin die vrij was gekocht door haar eigen kinderen2. Dit maakte Elisabeth een vrijgeboren vrouw, iets waar ze haar hele leven trots op was.

    • Elisabeth groeide op in het huishouden van haar halfzuster Maria Jansz, die getrouwd was met de handelaar Frederik Coenraad Bossé. Ze leerde schrijven, rekenen en begon met het helpen bij de administratie van Bossé2. Later begon ze zelf een succesvolle onderneming met koffieplantages en werd ze een van de rijkste vrouwen van haar tijd.

    • Ze is vooral bekend geworden door haar juridische strijd om te mogen trouwen met een witte man, Christoph Braband, wat in die tijd verboden was. Hoewel het huwelijk werd verboden door de Raden van Politie, wist ze uiteindelijk toch te trouwen met Hermanus Daniel Zobre in 17672.

    • Elisabeth Samson had ook slaven op haar plantages, wat een controverse veroorzaakte. Haar leven en successen hebben veel aandacht gekregen van historici en schrijvers, waaronder Cynthia McLeod, die een biografie en een roman over haar schreef

  • Architectuur: Het huis is opgetrokken in hout en heeft een indrukwekkende gevel. Het heeft twee toegangen.

    • Bouwstijl: Het huis is gebouwd in een traditionele koloniale stijl met twee woonlagen op een stenen onderkelder. De hoofdingang bevindt zich aan de kant van de Wagenwegstraat, met een bovenlicht en een halfronde dubbele stenen trap.

    • Dak en Dakhuis: Het huis heeft een steile kap met drie verdiepingen en aan elke zijde van het dak staat een groot dakhuis met twee dakkapellen.

    • Materiaal en Constructie: Het gebouw is opgetrokken uit steen en heeft een stoep van twee treden hoog aan de drie straatzijden.

    • Historische Veranderingen: Het huis werd mogelijk na de dood van Elisabeth Samson herbouwd of uitgebreid. In de 19e eeuw werd het eigendom van de planter Pieter Heydoorn, en later werd het gebruikt als Hof van Civiele Justitie, stadhuis, school en hoofdkantoor voor het Ministerie van Arbeid.

  • Restauratie: Het huis is momenteel in restauratie om het weer in zijn oorspronkelijke staat te brengen. De restauratie wordt gefinancierd door verschillende fondsen, waaronder de Nationale Postcode Loterij van Nederland en de Amerikaanse Ambassade in Paramaribo. De Stichting Elisabeth Samsonhuis is opgericht met als doel het huis te restaureren en als museum voor het publiek toegankelijk te maken.

  • Toekomstig Gebruik: Na voltooiing van de restauratie zal het huis worden omgebouwd tot een museum, waar de geschiedenis van Elisabeth Samson en de werkende mens in Suriname wordt gevierd.

Het Elisabeth Samsonhuis is een belangrijk cultureel erfgoed en biedt een unieke kijk op de geschiedenis van Suriname.



Alle foto's op deze pagina: (c) Allard Bijlsma, behalve indien anders bij de foto vermeld.