Wateroverlast | Geografie van Suriname
In Paramaribo
Paramaribo heeft in de afgelopen tijd te kampen gehad met aanzienlijke wateroverlast als gevolg van zware regenval. Hier zijn enkele recente ontwikkelingen:
-
Verstoorde Verkeer en Overstroomde Straten: Veel straten in Paramaribo staan onder water, met waterdieptes tot wel 50 cm. Dit heeft grote overlast veroorzaakt en gevaarlijke situaties gecreëerd. Bewoners hebben moeite om hun huizen droog te houden en het verkeer wordt ernstig belemmerd.
-
Waarschuwingen en Verwachtingen: De Surinaamse Meteorologische Dienst heeft waarschuwingen afgegeven voor verdere zware neerslag en plaatselijke windstoten. Dit betekent dat de wateroverlast mogelijk nog verder kan toenemen.
-
Rampenbeheersing: De regering heeft een watercrisisteam opgericht om de situatie te beheersen en hulp te bieden waar nodig. Dit team werkt samen met verschillende ministeries en instanties om de overlast te beperken en de gezondheidszorg en andere essentiële diensten te waarborgen.
-
Klimaatverandering: Minister Albert Ramdin benadrukt dat de wateroverlast een effect kan zijn van klimaatverandering en dat dit een belangrijk onderwerp zal zijn tijdens de klimaattopbesprekingen.
Duidelijk is dat het aantal overstromingen in de stad toeneemt en ook al eerder plaatsvinden, dan in de zogenaamde regentijd.
Surinamerivier 2023
In 2023 heeft Suriname te kampen met aanzienlijke wateroverlast langs de Surinamerivier, vooral in het district Brokopondo. Hier zijn enkele belangrijke punten over de situatie:
-
Extreme Regenval: Suriname heeft in de afgelopen maanden veel meer regen ontvangen dan normaal. Dit heeft geleid tot overvloedig regenwater dat de rivieren en stuwmeren overspoelde.
-
Spuien van Water: Om het waterpeil in het Afobaka stuwmeer te beheersen, heeft Staatsolie Power Company Suriname (SPCS) besloten om water uit het stuwmeer te spuien. Dit is noodzakelijk om overstromingen en een mogelijke dambreuk te voorkomen. Helaas zorgt dit spuien voor ernstige wateroverlast in de omliggende dorpen en woongebieden.
-
Verstoorde Dorpen en Woongebieden: Verschillende dorpen langs de Surinamerivier, zoals Balinsoela, Tapoeripa, Nieuw Lombe en delen van Brokopondo Centrum, staan onder water. Dit heeft een grote impact op de bewoners, die hun huizen moeten verlaten en tijdelijke opvang moeten zoeken.
-
Rampenbeheersing: De regering heeft een watercrisisteam opgericht om de situatie te beheersen en hulp te bieden waar nodig. Dit team werkt samen met verschillende ministeries en instanties om de overlast te beperken en de gezondheidszorg en andere essentiële diensten te waarborgen
Eind 2024 waren veel getroffen resorts langs de Surinamerivier nog steeds niet open. Dorpen als Klaaskreek, die erg afhankelijk waren van het toerisme langs de rivier, staan grotendeels leeg: de toeristen blijven nog weg.
In het dorp Klaaskreek zijn door de overstromingen bomen weggevaagd en is het strand verdwenen. Omdat verderop de rivier ook de resorts (zoals Berg en Dal) nog niet weer open zijn, is het toerisme hier volledig stilgevallen. Een zuiger in de rivier zuigt zand op, om de oevers weer op te bouwen. Foto's: oktober 2024.