K - Encyclopedie van Suriname


Deze encyclopedie vul ik met thema's die Suriname betreffen. Het gaat om gebouwen, personen, gebeurtenissen en plekken.
Alle foto's: (c) Allard Bijlsma, tenzij bij het beeld anders vermeld.


Klik: A - B - C - D - E - F - G - H - I J - K - L - M - N - O - P Q - R - S - T - U - VWX- YZ


Kalebas

De kalebas is een vrucht die groeit aan kalebasbomen in Suriname. De vrucht lijkt op een pompoen maar de vrucht is giftig.
Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Kalebas 


Karamat Ali, Asgar

Asgar Karamat Ali (geboren op 22 februari 1907 in Paramaribo - overleden op 7 april 1958 in Paramaribo) was een prominente Surinaamse politicus en leider van de Brits-Indische gemeenschap in Suriname. Hij was voorzitter van de Jamiatul Ulama van de Surinaamse Islamitische Vereniging en oprichter van het bioscoopbedrijf NV Gebroeders Karamat Ali. Karamat Ali was ook lid van de Staten van Suriname en deelnemer aan de Eerste Ronde Tafel Conferentie in Den Haag, waar voor het eerst gesproken werd over de onafhankelijkheid van Suriname. Hij stond bekend om zijn inzet voor de emancipatie van moslimvrouwen en zijn strijd voor algemeen kiesrecht.
Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Asgar_Karamat_Ali 


KNAG-expedities binnenland

Het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap (KNAG) organiseerde verschillende expedities naar de binnenlanden van Suriname tussen 1873 en 1960. De doelstelling van deze expedities was om de kennis van de aardrijkskunde te vergroten en om de binnenlanden van Suriname te verkennen en in kaart te brengen. Enkele belangrijke expedities waren: De Gonini-expeditie (1903): Deze expeditie was de derde wetenschappelijke tocht die het binnenland van Suriname in kaart moest brengen. De Tapanahoni-expeditie: Deze vierde expeditie werd geleid door Alphons Franssen Herderschee en had als doel het stroomgebied van de Tapanahoni-rivier in kaart te brengen. Deze expedities leverden waardevolle informatie op op verschillende gebieden, zoals geografie, geologie, botanie (planten) en zoölogie (dieren). De inspanningen van het KNAG hebben bijgedragen aan de wetenschappelijke kennis van Suriname en zijn belangrijk voor de geschiedenis van de regio.


Kom, Anton de - versus Mussert

Anton de Kom en Anton Mussert stonden lijnrecht tegenover elkaar in hun visies en acties tijdens de Tweede Wereldoorlog. Mussert, de leider van de Nationaal-Socialistische Beweging (NSB) in Nederland, had plannen voor een Joods Nationaal Tehuis in Zuid-Amerika, specifiek in de Guiana's. Hij stelde voor om de Joodse bevolking daarheen te verplaatsen en de inheemse en andere bevolkingsgroepen naar Nederlands-Indië over te brengen. Anton de Kom, een Surinaamse schrijver en verzetsstrijder, was een fervent tegenstander van Mussert en zijn ideeën. De Kom was actief in het communistisch verzet in Den Haag en schreef voor de illegale krant De Vonk. Hij werd uiteindelijk gearresteerd door de Sicherheitsdienst en overleed in 1945 in het concentratiekamp Neuengamme. De Kom's verzet tegen Mussert en de nazi-ideologieën maakte hem een belangrijke figuur in de strijd tegen fascisme en kolonialisme.


Korjaal

Een korjaal is een traditioneel vaartuig dat vooral door de inheemse bevolking in Suriname wordt gebruikt. Het wordt gemaakt door een enkele, lange boomstam uit te hollen en uit te boren. Korjalen worden vaak gebruikt voor het transport van personen en goederen over de vele rivieren in Suriname. Ze zijn ideaal voor de smalle en soms ondoordringbare rivieren in het binnenland van Suriname en zijn een belangrijk onderdeel van de lokale cultuur en manier van leven