R - Encyclopedie van Suriname
Deze encyclopedie vul ik met thema's die Suriname betreffen. Het gaat om gebouwen, personen, gebeurtenissen en plekken.
Alle foto's: (c) Allard Bijlsma, tenzij bij het beeld anders vermeld.
Raleigh, Walter
Walter Raleigh (1554-1618) was een beroemde Engelse avonturier, dichter en hoveling die bekend stond om zijn zoektocht naar het legendarische goudland El Dorado in de regio van Guyana, die ook de Wilde Kust omvat. Eerste reis naar El Dorado: In 1595 leidde Raleigh een expeditie naar Guyana om El Dorado te vinden. Hij veroverde een Spaanse nederzetting op Trinidad en voer de Orinoco-rivier op. Hoewel hij geen goud vond, bracht hij belangrijke informatie over het binnenland van de regio terug naar Engeland. Boek over zijn reis: Raleigh publiceerde zijn avonturen in het boek "The Discovery of Guiana", wat een goudkoorts veroorzaakte naar de Wilde Kust. Vernieuwing van de zoektocht: In 1616 werd Raleigh vrijgelaten uit de Tower of London en stuurde hij een nieuwe expeditie naar Guyana om El Dorado te vinden. Deze expeditie werd geleid door Lawrence Keymis, maar leidde uiteindelijk tot Raleigh's executie in 1618 vanwege zijn conflicterende acties tegen de Spanjaarden.
Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Raleigh%27s_El_Dorado_expedition
Kaart uit 1599 van het gebied waar nu ook Suriname ligt. Bron: Wikipedia.
Redemptoristen
De Redemptoristen zijn een katholieke religieuze orde die in 1732 werd gesticht door Alfonsus van Liguori. In 1866 werd de missie in Suriname officieel toegewezen aan de Congregatie der Redemptoristen. Hun motto is "Copiosa apud Eum redemptio" wat betekent "Bij Hem is overvloedige verlossing". Een bekende Redemptorist in Suriname is Petrus Donders, die bekend stond om zijn werk onder de inheemse bevolking en de slaven. Hij werd in 1867 opgenomen in de congregatie en ondernam geregeld missiereizen naar de in het oerwoud woonachtige indianen. De Redemptoristen hebben een sterke focus op evangelisatie en zorg voor de armen en kwetsbare bevolkingsgroepen. Ze zijn ook bekend om hun retraites en vastenprediking.
Rust en Werk, Plantage
Dit is een historische koffieplantage gelegen in het district Commewijne, Suriname. De plantage werd in 1750 aangelegd door Gouverneur Wigbold Crommelin en is sindsdien in bezit geweest van verschillende eigenaars. Het is een van de oudste plantages in Suriname en biedt een unieke mix van koloniale architectuur en natuurlijke schoonheid.
De plantage heeft een rijke geschiedenis, met oorspronkelijk katoen en suikerriet verbouwd, en later koffie en cacao. Tijdens de emancipatie van 1863 verbleven er 430 slaven op de plantage, en na de emancipatie werden contractarbeiders aangeworven1. In de 20e eeuw werd de plantage omgebouwd tot een veeboerderij en is tegenwoordig een bloeiende agrarische onderneming onder de naam N.V. Verenigde Cultuur Maatschappijen (N.V. VCM)
Roorak, Plantage
Plantage Roorak, ook gespeld als Rorac, is een historische plantage in het district Commewijne in Suriname. Oorsprong: De plantage werd in 1770 gesticht als suikerplantage. In 1830 werd de plantage verlaten. Vredesverdrag: Op 2 september 1863 werd een vredesverdrag gesloten tussen de Surinamese overheid en de Bakabusi Nengre (ook bekend als Brooskampers). De plantages Rorac en Klaverblad werden geschonken als stamgebied voor de ongeveer 200 Marrons. Nieuwe bewoners: In het begin was er wantrouwen en bleven de Marrons in de nabijgelegen bossen, maar in 1874 waren de plantages bewoond. De Bakabusi Nengre vestigden zich op Plantage Rorac en leven voort onder familienamen als Babel, Landveld en Meiland. Bauxietmijn: Later werd er bauxiet gevonden op de plantage, en in 1917 werd de grond verkocht aan Alcoa, een Amerikaans aluminiumbedrijf. Huidige situatie: In 2011 is de bauxietwinning gestopt en kwam Rorac braak te liggen. De nakomelingen van de Bakabusi Nengre hebben nagezocht of ze nog rechten konden claimen op het verlaten gebied, maar dat was niet te geval.
Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Rorac
Rutgers, Bram
Abraham Arnold Lodewijk (Bram) Rutgers (1884-1966) was een Nederlands bestuurder en politicus. Hij was van 1923 tot 1928 directeur van Landbouw, Nijverheid en Handel van Nederlands-Indië en van 1928 tot 1933 gouverneur van Suriname. Tijdens zijn gouverneurschap van Suriname waren er verschillende protestacties tegen het Nederlandse bewind, mede geïnspireerd door de komst naar de kolonie van Anton de Kom. Na zijn terugkeer naar Nederland werd hij lid van de Tweede Kamer en later van de Raad van State, waar hij van 1956 tot 1959 vicepresident was. Rutgers was lid van de Anti-Revolutionaire Partij (ARP) en de Gereformeerde Kerken in Nederland.
Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Bram_Rutgers