102. Dam en centrale | Must see in Suriname


Het dorp Brokopondo ligt in het district Brokopondo in Suriname, en staat vooral bekend om de Afobakadam en het Brokopondostuwmeer. Door de grote overstromingen in dit gebied in 2023, zijn nog niet alle toeristische attracties zoals restaurants en resorts weer hersteld (situatie eind 2024). Het is circa 2 uur rijden vanaf Paramaribo. De dam zelf is niet toegankelijk.

Hier zijn enkele belangrijke feiten over deze locatie:

  1. Afobakadam: Deze dam werd gebouwd tussen 1961 en 1964 over de Suriname Rivier. De dam is 54 meter hoog en is een van de grootste in Suriname. De dam werd gebouwd om elektriciteit te produceren voor de bauxietindustrie en de stad Paramaribo. De dam is sinds 2020 in het bezit van Staatsolie.

  2. Brokopondostuwmeer: Het stuwmeer, officieel bekend als het Prof. Dr. Ir. W.J. van Blommesteinmeer, is een van de grootste stuwmeren ter wereld met een oppervlakte van ongeveer 1.560 km². Het meer is ontstaan door de dam en speelt een cruciale rol in de waterkrachtproductie van Suriname.

  3. Geschiedenis en Impact: De bouw van de dam en het stuwmeer heeft geleid tot de verdrijving van ongeveer 5.000 mensen uit hun dorpen, waaronder het dorp Ganzee met ongeveer 1.200 inwoners. De meeste mensen werden naar nieuwe dorpen verplaatst, zoals Klaaskreek, Nieuw Ganzee, en Marshallkreek.

  4. Natuur en Toerisme: Het stuwmeer biedt ook mogelijkheden voor ecotoerisme, zoals visserij, kanoën, en watersporten. De omgeving is rijk aan flora en fauna, en het Brownsberg Natuurpark ligt (relatief) in de buurt.

  5. Economische Ontwikkeling: Naast de elektriciteitsproductie heeft de dam bijgedragen aan de ontwikkeling van het binnenland en de omringende bossen. Het heeft ook bijgedragen aan de verbetering van de irrigatiecapaciteiten tijdens droge periodes.


Het Brokopondostuwmeer en de Afobakadam zijn belangrijke infrastructuurprojecten die een grote invloed hebben gehad op de economie en de natuur van Suriname.

Klik op kaart voor routebeschrijving


Rond de dam

Ik was hier in 2017 en in 2024

De omgeving

Vervolg Surinamerivier, na passeren van de dam



YouTube