Nationale Assemblée | bestuur van Suriname


De Nationale Assemblée van Suriname (DNA) is het hoogste wetgevende orgaan van het land en speelt een cruciale rol in het politieke systeem van Suriname. Hier zijn enkele kernpunten over wat de Nationale Assemblée doet en wat het inhoudt:

Samenstelling

De Nationale Assemblée bestaat uit 51 leden die voor een periode van vijf jaar worden gekozen via algemene verkiezingen. De leden vertegenwoordigen verschillende politieke partijen en onafhankelijke kandidaten.

Taken en Bevoegdheden

  1. Wetgeving: De Nationale Assemblée is verantwoordelijk voor het maken, wijzigen en afschaffen van wetten. Alle wetsvoorstellen moeten worden goedgekeurd door de Nationale Assemblée voordat ze in werking treden.

  2. Controle van de Regering: De Nationale Assemblée heeft de taak om de uitvoerende macht, oftewel de regering, te controleren. Dit gebeurt door middel van vragen, interpellaties en onderzoeken.

  3. Budgetrecht: Het parlement keurt de jaarlijkse begroting van de staat goed en houdt toezicht op de besteding van openbare middelen.

  4. Internationale Verdragen: De Nationale Assemblée moet internationale verdragen en overeenkomsten ratificeren voordat deze bindend worden voor Suriname.

  5. Vertegenwoordiging: Leden van de Nationale Assemblée vertegenwoordigen de bevolking en brengen hun zorgen en belangen naar voren.

Werking

De Nationale Assemblée houdt regelmatig zittingen en vergaderingen waarin de leden debatteren en stemmen over verschillende wetsvoorstellen en beleidskwesties. De voorzitter van de Nationale Assemblée leidt deze vergaderingen.

 

Het gebouw van de Nationale Assemblée is te vinden tussen het Onafhankelijkheidsplein en Fort Zeelandia. Het is ontworpen door de architect Peter Nagel. Officiële website: https://www.dna.sr/ 


Alle foto's: (c) Allard Bijlsma, behalve indien anders vermeld bij de foto.