55. Suikerfabriek Marienburg | Must see in Suriname


De suikerfabriek in Marienburg, gelegen in het district Commewijne in Suriname, heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 19e eeuw. Het terrein is vrij te betreden. Bij de ingang is vaak een gids aanwezig, die zelf tot 1986 in de fabriek heeft gewerkt. Die kun je inhuren voor een wandeling over het uitgestrekte terrein.

Hier zijn enkele wetenswaardigheden over de suikerfabriek:

  • Geschiedenis: De suikerfabriek werd in 1882 geopend door de Nederlandse Handel-Maatschappij (NHM) nadat ze de verlaten plantage Marienburg had gekocht. Het doel was om een centrale suikerfabriek op te richten die suikerriet van de omliggende plantages zou verwerken.

  • Spoorweg: Voor de aanvoer van suikerriet werd een twaalf kilometer lange spoorweg aangelegd, de eerste spoorverbinding in Suriname. Deze verbond de suikerplantages met de fabriek in Marienburg.

  • Arbeidskrachten: De NHM haalde contractarbeiders uit Brits-Indië en Nederlands-Indië in om te werken op de suikerplantages en in de fabriek. De eerste Javanen arriveerden in 1890 in Paramaribo en werden naar Marienburg gebracht.

  • Opstand van 1902: Op 2 juli 1902 brak er een staking uit onder de contractarbeiders vanwege lage lonen. De directeur James Mavor werd op 29 juli door de arbeiders achterna gezet en omgebracht1. De volgende dag arriveerde een detachement van het Koloniale Leger, en er vielen 17 doden en 39 gewonden. Dit werd later een monument onthuld in herinnering aan de opstand.

  • Sluiting: De suikerfabriek sloot in 1986 en de fabriek en de bijbehorende gebouwen zijn nu een toeristische attractie, ondanks hun vervallen staat.

De suikerfabriek in Marienburg speelde een belangrijke rol in de economie van Suriname en heeft een indrukwekkende impact gehad op de lokale gemeenschappen. Er wordt al jaren gesproken over een museum hier, maar de plannen liggen op dit moment stil.



Alle foto's op deze pagina: (c) Allard Bijlsma, behalve indien anders bij de foto vermeld.