D - Encyclopedie van Suriname
Deze encyclopedie vul ik met thema's die Suriname betreffen. Het gaat om gebouwen, personen, gebeurtenissen en plekken.
Alle foto's: (c) Allard Bijlsma, tenzij bij het beeld anders vermeld.
Darhe Jesarim
Het Darhe Jesarim was een historisch gemeenschapsgebouw in Paramaribo, Suriname. Het werd in 1759 opgericht door de gekleurde Joodse gemeenschap, bestaande uit voornamelijk Afro-Surinaamse Joden. Het gebouw stond op het Sivaplein en diende als synagoge en gemeenschapsruimte. Hoewel de gemeenschap toestemming kreeg om zich te verenigen en een gemeenschapsruimte te hebben, werd hen niet toegestaan om eigen gebedsdiensten te houden. In 1817 werd Darhe Jesarim opgeheven en de leden werden geïntegreerd in de witte Joodse congregaties als tweede-klasse leden. Het gebouw van Darhe Jesarim werd in 1801 afgebroken. Het is een belangrijk historisch symbool van de poging van gekleurde Joden om een eigen religieuze identiteit en gemeenschap te behouden in een tijd van sociale en religieuze ongelijkheid.
Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Darhe_Jesarim
Demerara opstand
De Demerara-opstand van 1823 was een belangrijke opstand van slaven in de Britse kolonie Demerara-Essequibo, die tegenwoordig deel uitmaakt van Guyana. De opstand vond plaats op 18 augustus 1823 en duurde twee dagen. De opstandelingen, ongeveer 9.000 tot 12.000 slaven, werden geleid door Jack Gladstone en zijn vader Quamina. Ze stonden onder leiding van de Engelse predikant John Smith van de London Missionary Society. De opstand werd voornamelijk geleid door de misvatting dat het Britse parlement een wet had aangenomen die de slaven bevrijd zou hebben, maar dat deze informatie werd achtergehouden door de koloniale autoriteiten. De opstand was grotendeels niet-gewelddadig, maar werd hard onderdrukt door de kolonisten onder gouverneur John Murray. Ongeveer 200 tot 500 slaven werden gedood tijdens de gevechten, en na de onderdrukking werden nog eens 45 mannen geëxecuteerd, waarvan 27 werden geëxecuteerd. De opstand had een grote impact op de abolitionistische beweging in Groot-Brittannië en versterkte de strijd tegen de slavernij. John Smith, die werd beschuldigd van het aanzetten tot de opstand, stierf in de gevangenis voordat zijn doodstraf kon worden voltrokken. De opstand wordt gezien als een belangrijke stap in de strijd voor de afschaffing van de slavernij in de Britse kolonies
Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Demerara_rebellion_of_1823
De Ware Tijd
Bekend dagblad in Suriname. Verschijnt zowel op papier als online.
Website: https://dwtonline.com/
Divali
Diwali (Divali), ook bekend als het Festival van het Licht, is een van de belangrijkste feesten in het hindoeïsme en wordt ook in Suriname gevierd. Het feest symboliseert de overwinning van het goede over het kwade en het licht over de duisternis. Hier zijn enkele kenmerken van Divali in Suriname. Tradities: Lichtjes en Kaarsen: Tijdens Diwali worden door het huis en op de erven lichtjes aangestoken. Deze lichtjes symboliseren het licht dat het kwade verdrijft. Zoetig Eten: Het feest gaat gepaard met het nuttigen van zoetigheden zoals laddoos en barfi. Deze zoetigheden staan symbool voor een zoet en vreugdevol leven. Gebeden en Offers: Families brengen offers bij tempels aan en reciteren gebeden voor voorspoed en gezondheid. Decoraties: Huis en erf worden versierd met kleurrijke decoraties en rangoli (muzikale versieringen op de grond). Betekenis: Divali herdenkt de terugkeer van Lord Rama naar zijn koninkrijk Ayodhya na een 14-jarige ballingschap en zijn overwinning op de demonenkoning Ravana. De stad werd verlicht met olielampen om Rama en zijn vrouw Sita te verwelkomen, en dit gebruik is sindsdien een symbool geworden voor het vieren van Divali. Sinds 2010 is Divali een nationale dag in Suriname. Een week lang brandt op het Onafhankelijkheidsplein in Paramaribo de Suriname Dia, een grote diya die symbool staat voor de nationale vieringen.
Donders, Petrus Norbertus
Petrus Norbertus Donders, ook wel bekend als Peerke Donders, werd geboren op 27 oktober 1809 in Tilburg, Nederland. Hij was een rooms-katholiek priester en missionaris die voornamelijk bekend stond om zijn werk in Suriname. Donders werd in 1867 lid van de Congregatie der Redemptoristen en werkte voornamelijk in de leprozerij Batavia, waar hij bekend stond als de "Apostel der Melaatsen" en later ook als de "Apostel der Indianen". Hij zorgde voor de zorg van lepra-patiënten en maakte vaak reizen naar inheemse dorpen om hen te helpen. Hij overleed op 14 januari 1887 in Batavia en werd in 1982 door Paus Johannes Paulus II zalig verklaard. Donders wordt nog steeds geëerd en vereerd in Suriname en Nederland.