Kustverdediging van Noord-Suriname


Suriname maakt gebruik van verschillende methoden voor kustverdediging om zijn kustlijn te beschermen tegen zeeslagen en erosie.

Dit zijn enkele belangrijke aspecten van de kustverdediging in Suriname:

  1. Zeedijken: In het westen van Suriname, voor de kust van Nickerie, ligt een lange zeedijk die het land beschermt tegen de zee. Deze dijk werd later verzwaard met grote rotsblokken en verlengd tot aan het Corantijnstrand. Voor de kust van Coronie werd van 2008 tot 2018 een zeedijk van veertien kilometer aangelegd.

  2. Mangrovebossen: Mangrovebossen vormen een natuurlijke bescherming voor de kust. Deze bossen zijn goed aangepast aan de zoutwaterrijke omgeving en helpen bij het voorkomen van erosie en het beschermen van landbouwgronden tegen zeewater. Suriname heeft projecten zoals het Mangrove Rehabilitatie Project om de mangrovebegroeiing te bevorderen.

  3. Doorlaatbare dammen: In het project "Weg naar Zee" worden doorlaatbare dammen gebruikt om aanslibbing en groei van mangroven kunstmatig te bevorderen. Deze dammen laten water doorstromen, maar verminderen de stroomsnelheid zodat aanslibbing bevorderd wordt en het slib niet weer door de zee afgevoerd wordt.

  4. Kustwacht: De Kustwacht van Suriname speelt een rol in het verbeteren van de veiligheid aan de kust, wat ook bijdraagt aan een beter gevoel van veiligheid onder vissers en andere bewoners van de kustgebieden.


Voorbeeld: Commewijne

Aan de zuidrand van de rivier, is een lage betonnen muur aangebracht. 


Voorbeeld: Weg naar Zee

Provisorisch zelf gemetseld muurtje bij het tempelcomplex bij de Weg naar Zee. Dit gebied heeft een paar jaar terug al een meter onderwater gestaan.

De traditionele beveiliging met stuwen die alleen met eb open staan werkt niet goed meer. Ook de smalle strook met mangrovebescherming kalft steeds verder af.