87. Corantijnrivier | Must see in Suriname
De Corantijnrivier (Engels: Courantyne River) is een rivier in het noorden van Zuid-Amerika, die de grens vormt tussen Guyana en Suriname. De Corantijnrivier speelt een belangrijke rol in de natuur en de economie van beide landen. De rivier is vanaf South Drain (Zuid Drain) over te steken naar Guyana. Dit moet je weten over de Corantijnrivier:
-
Lengte: De rivier is ongeveer 724 km lang, inclusief de Boven-Corantijn (ook wel Nieuwe Rivier genoemd) als bronrivier.
-
Bronrivieren: De rivier heeft twee belangrijke bronrivieren: de Boven-Corantijn, die ontspringt in het Acaraigebergte nabij de grens met Brazilië en de Coeroenie, die ontspringt in de Sipaliwinisavanne.
-
Grensrivier: De grens tussen Suriname en Guyana ligt aan de linkeroever van de Corantijn, dus aan de Guyanese kant.
-
Watervallen: De rivier kent verschillende watervallen, waaronder de Oronoqueval, de Anoravallen, de Tijgervallen, de Tramwayvallen en de Wonotobovallen.
-
Monding: De Corantijn stroomt uit in de Atlantische Oceaan nabij de Surinaamse plaats Nieuw-Nickerie en de Guyanese plaats Corriverton.
-
Ecologisch belangrijk: De rivier stroomt door een dicht tropisch regenwoud en heeft een rijke biodiversiteit.
-
Grensgeschil: Er is een historisch grensgeschil tussen Suriname en Guyana over het Tigri-gebied, ook wel bekend als het New River Triangle.
- Apoera: in 2026 wordt er vlakbij Bakhuis weer bauxietwinning opgestart. Tussen Bakhuis en Apoera wordt een oud spoortracé van ruim 70km opgeknapt voor het vervoer van de bauxiet. De haven van Apoera krijgt dan ook een opknapbeurt. De Corantijnrivier zal volledig worden uitgediept, om schepen naar en van de Atlantische Oceaan te kunnen laten varen.