WX - Encyclopedie van Suriname


Deze encyclopedie vul ik met thema's die Suriname betreffen. Het gaat om gebouwen, personen, gebeurtenissen en plekken.
Alle foto's: (c) Allard Bijlsma, tenzij bij het beeld anders vermeld.


Klik: A - B - C - D - E - F - G - H - I J - K - L - M - N - O - P Q - R - S - T - U - VWX- YZ


Waag, Restaurant de

Het Waaggebouw in Paramaribo is een historisch monument dat diende als waaggebouw voor de gewichtscontrole van goederen die naar de kolonie werden gebracht. Oorsprong: Het Waaggebouw werd oorspronkelijk gebouwd rond 1686 om goederen uniform te wegen en accijnzen op te heffen. Het bevond zich aan de Waterkant, nabij de pakhuizen van de Nederlandse West-Indische CompagnieStadsbrand van 1821: In januari 1821 brandde een groot deel van het centrum van Paramaribo af, waaronder het oorspronkelijke Waaggebouw. Na de brand werd een architectuurwedstrijd georganiseerd om het gebouw te herbouwenHerbouw: Het huidige gebouw werd ontworpen door architect Willem de Vroome en werd gebouwd tussen 1822 en 1824. Het gebouw is opgetrokken uit gepleisterde baksteen en heeft twee bouwlagenGebruik: Naast het wegen van goederen, diende het gebouw ook als kantoor voor de recherche en de douane. Later, rond 1965, werd de haven naar Beekhuizen verplaatst en begon het gebouw in verval te rakenRestauratie: In de periode 1995-2002 werd het Waaggebouw op privé-initiatief gerestaureerd. Op de begane grond en het achterterrein werd een bar-restaurant geopend, terwijl de bovenverdieping werd gebruikt voor tentoonstellingenHuidige situatie: Het Waaggebouw is tegenwoordig een toeristische attractie en maakt deel uit van het nachtleven van Paramaribo. Het gebouw is ook een UNESCO Werelderfgoedsite als onderdeel van de historische binnenstad van Paramaribo. Je kunt er nu heerlijk eten.


Waka Pasi

De Waka Pasi (Surinaams voor "looppad") is een populaire toeristische trekpleister in Paramaribo. Het bevindt zich tussen de Palmentuin en de Van Roseveltkade en bestaat uit twee promenades waarlangs 24 cabana's zijn opgesteld2. In deze cabana's bieden standhouders ambachtelijke producten uit Suriname aan, zoals kunst, eten en drank. De Waka Pasi werd in augustus 2019 officieel geopend met financiële steun van India en is sindsdien een belangrijke plek voor toeristen en bewoners van de stad.


Warray

Warray was een belangrijke leider van de Arowakken in Suriname aan het einde van de 17e eeuw. De Arowakken, ook wel bekend als Lokono, waren een inheemse bevolkingsgroep die al sinds 500 na Christus in de regio leefde. Hun tegenhanger in het gebied waren de Caraïben, die op goede voet stonden met de Engelsen. In 1687 reisde Warray samen met de zoon van gouverneur Cornelis van Sommelsdijck naar Nederland. Daar ontmoetten ze koning Willem III en zijn vrouw Mary Stuart, en tekenden in Amsterdam een akte. Dit onthaal was mogelijk een beloning voor zijn rol bij de totstandkoming van de wapenstilstand in Suriname of om de vrede officieel te bevestigen.


Waterloo, Plantage

Robert Kirk (1815-1894) had een belangrijke relatie met Plantage Waterloo in Suriname. Eigenaar: Robert Kirk werd eigenaar van Plantage Waterloo na de dood van zijn oom James Balfour in 1841. Hij zorgde ervoor dat de plantage modern werd en volledig omgezet werd voor de teelt van suikerrietModernisering: Onder leiding van Kirk werd Plantage Waterloo een van de modernste suikerplantages in Suriname. Hij introduceerde de vacuum-pan van Edward Charles Howard en centrifugaal-toestellen, wat de productie aanzienlijk verbeterdeZendingswerk: Kirk stelde grond ter beschikking voor christelijk zendingswerk en in 1859 werd een zendingspost van de Evangelische Broedergemeente op de plantage opgericht. Emancipatie: Na de afschaffing van de slavernij in 1863, schakelde Kirk over op contractarbeiders en werkte samen met zijn broer John Johnstone om de plantage te runnen. Kerk: Omstreeks 1870 werd op de plantage een grote kerk gebouwd, die tot ongeveer 1960 in gebruik bleef.
Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Waterloo_%28plantage%29 


West-Indische Compagnie (WIC)

De West-Indische Compagnie (WIC), voluit de Geoctroyeerde West-Indische Compagnie (GWIC), was een Nederlandse handelsonderneming die op 3 juni 1621 werd opgericht. Monopolie: De WIC kreeg van de Staten-Generaal der Nederlanden een octrooi voor een monopolie op de handel en scheepvaart in een gebied dat zich uitstrekte van West-Afrika tot Amerika en de Caribische eilanden. Doelstellingen: Het doel van de WIC was om de handel met West-Afrika, Amerika en de Caribische eilanden te stimuleren, en om de positie van Spanje en Portugal in deze regio's aan te tasten. Trans-Atlantische slavenhandel: De WIC speelde een belangrijke rol in de trans-Atlantische slavenhandel, waarbij slaven van West-Afrika naar Amerika werden gebracht. Kolonialisme: De WIC was ook betrokken bij de koloniale expansie van Nederland, waaronder de stichting van kolonies in het Caribisch gebied en Noord-Amerika. Opheffing: De WIC werd in 1674 opgeheven, maar werd een jaar later opnieuw opgericht. Uiteindelijk ging de compagnie in 1792 definitief ter ziele.
Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/West-Indische_Compagnie 


West-Indische Maatschappij (WIM)

De West-Indische Maatschappij (WIM) werd in 1824 opgericht door koning Willem I van Nederland. Het doel van de maatschappij was om de handel en scheepvaart tussen Nederland en de West-Indische regio's te bevorderen, met name in het Caribisch gebied en Latijns-Amerika. De maatschappij was een reactie op de financiële verliezen die de Nederlandsche Handel-Maatschappij had geleden in de jaren 1824-1827. Oprichting en Kapitaal: De maatschappij werd opgericht met een kapitaal van 2 miljoen gulden, waarvan een groot deel in handen was van het koninklijk huis. Hoofdzetel: De hoofdzetel van de maatschappij was gevestigd op Curaçao, dat ook diende als hoofddepot voor de handel. Doelstellingen: De maatschappij had als doel de handel te stimuleren en de economische banden tussen Nederland en de West-Indische eilanden te versterken. Opheffing: In 1863, tijdens de Emancipatie, werd de West-Indische Maatschappij formeel ontbonden.